Valószínűleg a Naprendszeren kívülről érkezett üstököst fedeztek fel

Valószínűleg a Naprendszeren kívülről érkezett üstököst fedeztek fel

Egy feltehetőleg a Naprendszerünkön kívülről érkezett üstököst fedezett fel egy nem profi csillagász – fedte fel a Harvard Egyetem Kisbolygó-kutató centruma (MPC), megjegyezve, hogy a 2017-ben azonosított Oumuamua után ez lehet a második észlelt alkotmány, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

Az égitest a jelek alapján – a kifogástalan körtől komolyan eltérő – hiperbolikus pályán mozog, ami azt hivatott alátámasztani, hogy egy másik bolygórendszerből keletkezhet – írja a BBC hírportálja.

A C/2019 Q4 (Boriszov) nevű objektumot augusztus 30-án találta meg Gennagyij Boriszov nem profi csillagász a Bahcsiszerájban található Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban. Az égitest akkor nagyjából 450 millió kilométerre volt a Naptól.

A vöröses színű Oumuamuát 2017 októberében találták meg és eleinte üstökösként sorolták be hiperbolikus röppályája okán. A későbbi megfigyelések alatt ellenben megállapították, hogy nincs porcsóvája és nem bocsát ki gázt, ennek értelmében az üstökösök tulajdonságai nem jellemezték. A C/2019 Q4 (Boriszov) ezzel szemben láthatóan aktív üstökös, a mag körüli gázfelhővel (kómával) és csóvával.

Az apró, halvány Oumuamuával ellentétben az újonnan felfedezett égitest nagy méretű, nagyjából 20 kilométer átmérőjű és fényes.

Az Oumuamuát csak némiképp rövid ideig, 2018. január 2-ig tudták nyomon követni a csillagászok, amíg az alkotmány el nem tűnt a legerősebb űrtávcsövek látóköréből is. A Boriszov azonban még csak közeledik a Naprendszer felé, ami azt jelenti, hogy a kutatóknak legalább egy éve lesz a megfigyelésére.

mti