Varga-Amár László festő kiállítása Szekszárdon

Varga-Amár László festő kiállítása Szekszárdon -- Illusztráció

Varga-Amár László festőművész alkotásaiból rendez kiállítást a szekszárdi Művészetek Háza, a művész 2005 és 2015 között készült műveiből válogatott.

A Kölcsey-díjas alkotó a szeptember 13-ig látható tárlaton 28 nagyméretű olaj-vászon képét mutatja be.

A másfélszer kétméteres festmények a művész saját alakjának, női alakoknak és röntgenképeknek sokszor torzított változatait ábrázolják. A közönség találkozhat néhány tájképével is, a témavariációkat megfogalmazó kompozíciók közül többet idén a közönség három fővárosi kiállításon is láthatott.

Varga-Amár László festő kiállítása Szekszárdon -- Illusztráció
Varga-Amár László festő kiállítása Szekszárdon — Illusztráció

„Figuratív festő vagyok, aki képein a saját alakját torzítja el. Számomra a művészet nem verbális dolog, aki megfesti a saját világát, elbeszél, mintha egy novellát írna; én egyetlen motívumba akarok belesűríteni egy indulatot, ehhez választottam a saját figurámat” – mondta a művész.

A most hatvanéves, a Képzőművészeti Főiskolát Kokas Ignác tanítványaként végző művész véleménye alapján soha nem nézte más művészetét, stílusát saját maga teremtette meg. Mint mondta, Arnold Böcklin, illetve René Magritte szürrealista művész volt hatással rá; 1986-os Hommage á Böcklin című, nagyszabású sorozata a svájci festő és grafikus előtt tiszteleg.

Varga-Amár László az utóbb három és fél évtizedben rangos kiállítóhelyeken mutatkozott be több mint száz egyéni és csoportos tárlaton itthon és külföldön egyaránt.

A szekszárdi Művészetek Házában 1998-ban önálló kiállítással jelentkezett, egy évvel később a Szekszárdi Festészeti Triennálén Budapest Belváros díját kapta. Kölcsey-díjjal 2005-ben tüntették ki a magyar kultúra napján.

(forrás: MTI)