Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok most a hétvégén

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok most a hétvégén

Lovagi tornák, solymászbemutatók, régizenei koncertek, ezenfelül középkori főzőshow is lesz a július 8. és 10. közt megrendezendő, az 1335-ös hármas királytalálkozónak emléket állító Visegrádi Internacionális Palotajátékokon – nyilatkozta a Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője.

Cseke László kiemelte: az idén korszerű helyszínnel bővül az esemény, mert a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Uralkodó Múzeuma is bekapcsolódik a fesztiválba, az újkori visegrádi kooperáció létrejöttének 25. évfordulója alkalmából ugyanakkor a V4-ek utcájává válik a Fő utca egy része. A főszervező felhívta a figyelmet: a háromnapos történelmi hagyományőrző és kulturális parádé elsődlegesen a magyar és közép-európai történelemben kitűnő 14-15. századot ismerteti történelmi környezetben.

A találkozó központi elemét ezúttal is az internacionális lovagi tornák adják. A nézők Kázmér lengyel, Károly Róbert magyar és János cseh uralkodó lovagi tornáját láthatják a 14. századi események eredeti helyszínén, a uralkodói kastély lovagitorna-pályáján. A fellépők közt lesz Kassai Lajos lovasíjász világbajnok, aki a korszerű kori lovasíjászat megteremtője – hívta fel a figyelmet Cseke László. A lovagi tornák, bajvívó és solymászbemutatók, régizenei koncertek és kézműves vásár mellett ezúttal „középkori főzőshow” is számít a nagyközönségre.

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok most a hétvégén
Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok most a hétvégén

A Mátyás Uralkodó Múzeum reneszánsz konyhai bemutatóján a kísérleti régészet eszköztárának felhasználásával a korabeli étkezési kultúrát ismerhetik meg a látogatók, az egykor Mátyás uralkodó konyhájául szolgáló helyiségben szakavatott régészek készítik el az ételeket autentikus konyhai kellékek hozzájárulásával, hamisítatlan eredetű, több száz éves receptúrák felhasználásával.

Idén ünneplik a Visegrádi Kooperáció – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – aláírásának 25. évfordulóját, a találkozó előtt a történelmi összejövetel is tiszteleg. A nyitónapot megelőzően, csütörtökön megemlékezést tartanak a királyi palotában Európai örökség címmel, és megkoszorúzzák a Kőtár bejáratánál fedezhető fel emléktáblát, az esemény három napjára ugyanakkor V4-ek utcájává változik a Fő utca egy része, ahol az egyes országok bemutatják kultúrájukat, főképpen népművészeti és gasztronómiai attrakciókon keresztül. Európa egyik hatalmas középkori történelmi fesztiválja internacionális szinten is meghatározó szerepet tölt be a középkori tradíciók őrzésével munkálkodó csoportok életében.

A több száz magyarországi szereplő mellett Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából, Ausztriából, Erdélyből és Oroszországból érkeznek hagyományőrző csoportok, köztük határon túli magyarok. A programokról www.palotajatekok.hu oldalon lehet aprólékosan olvasni.

mti