Egy második világháborús Messerschmitt vadászgép roncsaira talált egy kisfiú a birtokukon

Egy második világháborús Messerschmitt vadászgép roncsaira talált egy kisfiú a birtokukon

A pilóta maradványaival talált rá egy második világháborús német Messerschmitt vadászgép roncsaira egy 14 éves fiú Dániában, aki a történelemleckéje okán indult kincsvadászatra édesapjával a családi birtokon.

„Mikor is a fiam, Daniel nemrég azt mondta, hogy a második világháborúról kapott házi feladatot, tréfásan azt mondtam neki, hogy menjen ki és keresse meg azt a gépet, amely akkortájt állítólag nem messze zuhant le” – idézte a BBC News Klaus Kristiansent, akinek még a nagyapja mesélt arról, hogy 1944 novemberében egy vadászgép csapódott a földbe a környékükön.

Apa és fia, a 14 éves Daniel Rom Kristiansen fémdetektorral felszerelkezve indult keresésére a család birkelsei birtokán, ám álmukban sem gondolták volna, hogy tényleg találnak valamit.

A mezőgazdaságban dolgozó Kristiansen úgy vélte, hogy ha volt is valaha a régióban egy roncs, azt már biztosan évekkel ezelőtt elszállították. Egyszer ellenben jelezni kezdett a műszer és a páros munkához látott, ám idővel rájöttek, hogy sokkal mélyebbre kell ásniuk.

Kölcsönkérték az egyik szomszéd ásógépét, ezután nagyjából 4-6 méteres mélységben elkezdtek előbukkanni a gép maradványai. A felszínre került egy ME 109 Messerschmitt vadászrepülőgép motorja, Luftwaffe-lőszerek és emberi maradványok.

„Első pillantásra nem egy repülőgép volt” – mondta Kristiansen. Hangoztatta még: „hanem egy nagyjából 2000-2500 darabra szétesett szerkezet. Találtunk egy motort, aztán egyszer csak csontdarabok kerültek elő és a pilóta ruhájának a darabjai”.

„Találtunk pár magán tárgyat – könyveket, egy teli pénztárcát. Lehetett az egy kis Biblia, vagy a Mein Kampf – mindenestre a zsebében volt egy könyvecske. Nem értünk hozzá, csak betettük egy zsákba. Egy múzeum vette gondjaiba a tárgyakat. Azt hiszem, temérdek információt rejthetnek azok az okmányok” – mondta az apa, aki miután ráeszmélt, hogy valami igazán különlegeset találtak, értesített egy-két történészt és a dán hatóságokat.

Kristiansen családja évtizedek óta dolgozik azon a tartományban, ahol a roncsot találták; ő maga negyven éve él ott.

A helyi hatóságok lezárták a területet újabb vizsgálatok céljából. A gépnél talált lőszert a bombaszakértők gondjaira bízták. A halottkémek megkezdték az emberi maradványok összegyűjtését, abban a hiszemben, hogy sikerül azonosítaniuk az áldozatot.

„Valószínűleg van egy pilóta, akit most fognak végre végső nyughelyére rakni Németországban” – mondta Kristiansen.

mti